« Takaisin

Research Pavilion

RESEARCH PAVILION
Experimentality
Venetsia, 7.5.–28.6.2015

Taideyliopisto järjestää 56. Venetsian taidebiennaalin yhteydessä taiteellisen tutkimuksen paviljongin. Biennaalin historian ensimmäinen tutkimuspaviljonki on sekä korkeatasoinen kansainvälinen nykytaidenäyttely että kohtaamispaikka monimuotoisille taiteellisen tutkimuksen tapahtumille. Taiteellisen tutkimuksen ja nykytaiteen välistä suhdetta pohditaan kokeellisuuden teeman kautta. Tutkimus on Taideyliopiston yhteinen painopistealue, ja paviljongissa ovat mukana niin kuvataide, musiikki, tanssi kuin teatterikin.

Paviljongin näyttely esittelee kansainvälisesti tasokasta nykytaidetta ja siellä järjestettävissä taiteellisen tutkimuksen tapahtumissa kysytään: Miten kokeellisuus ilmenee nykytaiteessa? Miten taiteellisesta tutkimuksesta ja sen menetelmistä käytävä keskustelu vaikuttaa tapoihimme ymmärtää kokeellisuus ja tehdä kokeiluja? Mahdollistaako taiteellinen tutkimus uudenlaisen tavan työstää rajapintoja esimerkiksi tieteen, estetiikan ja politiikan välillä?

Tutkimuspaviljongin näyttely esittelee taiteilijoita Suomesta ja muualta Euroopasta. Taiteilijat ovat: Tiong Ang, Magnus Bärtås, Dirk Hoyer, Henna-Riikka Halonen, Simo Kellokumpu, Matts Leiderstam, Antti Nykyri, Maija Närhinen, Tuula Närhinen, Janis Rafailidou, Heli Rekula ja Hito Steyerl.

Tutkimuspaviljongissa tapahtuu koko näyttelyn aukioloajan: laboratorioprojekteja, keskusteluja, screeningejä, interventioita, seminaareja ja performatiivisia tilanteita.

Tutkimuspaviljongin komissaari on professori, FT Anita Seppä ja kuraattoreina toimivat kuvataiteilija, kuvataiteen tohtori Jan Kaila ja professori, filosofian tohtori Henk Slager. Hanketta koordinoi Taideyliopiston Kuvataideakatemia.

Sala del Camino, Campo S. Cosmo (vaporetton pysäkki Palanca)
Giudecca, 621 Venetsia

7.5.–28.6.2015
Avoinna päivittäin klo 12–17
Avajaisjuhla 6.5.2015 klo 18–xx
www.uniarts.fi/research-pavilion

Yhteistyössä:
EARN (European Artistic Research Network), Valand Academy (University of Gothenburg), MaHKU Utrecht Graduate School of Visual Art and Design, Journal for Artistic Research (JAR) ja Visuaalisen taiteen keskus Frame.